Fiala v brance Velké Bíteše čaroval, chytil i pokutový kop

Autor: David Kratochvíl - Sobota, 25. 2023, 20.10 hod.
Svěřenci trenéra Jana Götha podlehli v úvodním zápase odvetné části I. A třídy v sobotu odpoledne na půdě juniorky Velké Bíteše 0:1. O jedinou branku zápasu se postaral v 57. minutě Tomáš Dvořák, který se prosadil přesnou hlavičkou po rohovém kopu. Hosté měli několik vyložených šancí na vyrovnání včetně penalty, ale i tu zlikvidoval skvěle chytají brankář domácích Tom Fiala. 

Domácí nastoupili v plné sestavě, ale hosté nemohli využít pro zápas na půdě rezervy Velké Bíteše obránce Jana Mareše a ani stále ještě v rekonvalescenci Dana Tesaře. V soubojovém a fyzicky velmi náročném utkání se na první vzruch před jednou či druhou brankou čekalo víc jak čtvrt hodiny. Centr Jakuba Götha ze standardky nakonec jemně "líznul" horní část břevna a skončil za brankou Toma Fialy. 

Podobné štěstí měli domácí i po rohovém kopu Samka z 29. minuty, kdy obránce Velké Bíteše hlavičkoval o břevno opět do zámezí. Ani z dalšího rohu Bedrníci stavem skóre už zahýbat nedokázali. Největší šanci na vstřelení vedoucí branky si vypracovali v první půli domácí, a to čtyři minuty před přestávkou, kdy hned dvakrát prakticky z brankové čáry hostující obránci vykopávali po skrumáži míč.

Do šaten se proto odcházelo za bezbrankového stavu. Po pauze měli domácí více ze hry a udeřili v 57. minutě, kdy Tomáš Dvořák uklidil míč hlavou po centru od rohového praporku. Domácí se  nejspíš pod vlivem vedoucí branky zatáhli, ustoupili od aktivního napadání. Hosté převzali postupně otěže, začali sbírat odražené balóny, proměnili sestavu a začali si vytvářet šance.

Jenže zakončení mělo jednoho společného jmenovatele - velkobítešského brankáře Toma Fialu, který dokázal zneškodnit všechny brankové příležitosti bedřichovských fotbalistů. V 59. minutě nepřesně mířil Homola, po rohu mohl vyrovnat Dvořáček, ale jeho hlavička skončila v náruči brankáře. 

V 71. minutě mohli jít hosté sami na brankáře, ale v rozhodující chvíli jeden z Bedrníků podklouzl. Sedm minut na to hostující kapitán Diviš šel z pravé strany sám na gólmana, ale ani on na Fialu vyzrát nedokázal. Pak po centru mohl vyrovnat Homola, ale z malého vápna jeho tvrdé zakončení dokázal Fiala vyrazit do bezpečí.

Pět minut před koncem byl ve vápně faulován Diviš, ale následnou penaltu Göth neproměnil, Fiala vystihl směr jeho střely k tyči po své pravé ruce a dokázal míč vyrazit. Domácí ustáli bez úhony i tlak v nastavení a oplatili soupeři porážku z podzimu. 

V 16. kole se Bedrníci představí doma. V sobotu 1. dubna hostí od 16 hodin na stadionu v Sokolovské ulici Želetavu. 

FC PBS VELKÁ BÍTEŠ B - TJ SOKOL BEDŘICHOV 1:0 (0:0)

Branka: 57. Dvořák. Rozhodčí: Gregar Daniel - Šimek Milan, Myška Roman. Delegát: Šula Jaroslav. ŽK: Dvořák, Jakeš, Pokorný - Štěpánek, Dvořáček. 87 diváků.

Sestava Bedřichova: Šána - Vorálek, Pokorný, Samek (71. Albrecht), Dvořáček (78. Hruška) - Homola, Vodička, Štěpánek (61. Neuwirth), Diviš, Došek - Jakub Göth.