Gólmany žáků a dorostu cepuje Michal Lancman

Autor: David Kratochvíl - Sobota, 22. 2023, 10.34 hod.
V červnu 2020 si gólman Michal Lancman (23) odbyl jako odchovanec FC Vysočina svůj debut v bráně prvního týmu. Tehdy devatenáctiletý brankář nastoupil na hřišti Sokolova. V loňském roce přestoupil do Velkého Meziříčí na Žďársku, které hraje třetí nejvyšší soutěž v Česku. S vedením fotbalového oddílu TJ Sokol Bedřichov se nyní domluvil na spolupráci, kde zastává post trenéra brankářů mládežnických kategorií. Konkrétně se od něj učí gólmani žákovských a dorosteneckých kategorií. 

Michale, jak se vůbec narodila vaše spolupráce s fotbalovým oddílem TJ Sokol Bedřichov a co konkrétně bude náplní vaší práce z pozice trenéra brankářů?

Dohodli jsme se s předsedou oddílu Markem Zamazalem. Mojí prací je předávat zkušenosti gólmanům v mládežnických kategoriích klubu. Tedy u brankářů dorostu a žáků, kde jim budu předávat svoje zkušenosti, co jsem se naučil, co si myslím, že je důležité. I já jsem byl v jejich věku, takže jim můžu předat to, co trenéři postupně předávali mně. Ovšem, že bych působil i u A-týmu nebo béčka, to ve hře vůbec nebylo. Jsem pořád mladý gólman, je mi 23 let a vůbec bych si nedovolil něco předávat starším klukům. Na to je, si myslím, ještě čas. 

Jako odchovanec FC Vysočina jste loni přestoupil do třetiligového Velkého Meziříčí, jak se dá skloubit práce, kariéra fotbalisty nyní na poloprofesionální úrovni a nově také pozice trenéra brankářů na Bedřichově?

Víte, v první řadě musíte mít správně nastavenou hlavu. To je základ. Pracuji, hraji fotbal a zároveň předávám, co jsem se naučil gólmanům na Bedřichově. Neříkám, že skloubit to časově je jednoduché, ale jde to. Bez zaměstnání to na téhle fotbalové úrovni samozřejmě na uživení není, že by se člověk věnoval výhradně fotbalu, což by samozřejmě bylo úplně nejlepší, ale člověk musí být realista. Jsem pořád ještě mladý a ambiciózní. Pořád věřím, že přijde šance na to zahrát si ještě vyšší soutěž a třeba působit v nějakém klubu na profesionální úrovni, ale k tomu je důležitá právě hlava, o které jsem mluvil. Musíte být správně nastavený a věřit, že ta šance přijde. 

Inspiruje vás v tomhle ohledu příběh gólmana prvoligové Plzně Jindřicha Staňka?  Sparťanského odchovance, který na jaře 2017 hostoval v HFK Třebíč. V lednu 2020 odešel na hostování do Plzně, kam posléze i přestoupil a vybojoval si místo týmové jedničky. Nečekaný debut v reprezentaci si připsal v září 2021 proti Belgii, kdy střídal zraněného Tomáše Vaclíka...

Máte pravdu. Samozřejmě, že ho sleduji. O Jindrovi se hodně mluví, respektive mluvilo. I o jeho fotbalovém příběhu. I na něm se přesně ukazuje to, o čem se tu spolu bavíme, že když člověk opravdu chce něčeho dosáhnout, pracuje na sobě a jde si za svým cílem a snem, který má, tak se to může podařit. Samozřejmě kariéru profesionálního fotbalisty se nepovede nastartovat každému, ale jsem ambiciózní a chci dál na sobě poctivě pracovat. Právě už i gólmani od útlého věku, v mládežnických kategoriích musí pochopit, že bez poctivé práce to nepůjdou a pokud jim v té cestě mohu pomoct a předávat jim postupně to, co moji trenéři předávali mně, co si myslím, že je pro brankáře důležité, tak je to jenom dobře. Těší mě to.  

Michal Lancman v číslech

Zdroj statistik: livesport.cz