Nový kouč staršího dorostu Votava: Bedr považuji za fotbalového tygra

Autor: David Kratochvíl - Pátek, 30. 2023, 19.49 hod.

Starší dorostence od nové sezony v Krajském přeboru povede zkušený kouč David Votava. Na trenérské sesli střídá Jiřího Novického, který na vlastní žádost v klubu končí. Asistentem hlavního trenéra dál zůstává Václav Pavlíček. Nový trenér poskytl klubovému webu obsáhlý rozhovor. 

Trenére, jak se narodilo vaše angažmá na Bedřichově?

Narodila se zhruba před týdnem, kdy mě oslovil předseda fotbalového oddílu Marek Zamazal. Známe se z dřívějška. Trénoval jsem ho v Sapeli, kde byl můj svěřenec.

Loni v červnu jste skončil na lavičce A-týmu Kostelce a od fotbalu jste si dal celý rok pauzu, takže převládla chuť vrátit se znova k trenérskému řemeslu, nebo jste váhal, jestli už nazrál ten správný čas?

Máte pravdu, rok jsem nikde netrénoval. Nabídku od klubu jsem chviličku zvažoval, ale prakticky okamžitě jsem ji přijal.

Jaké budou cíle pro novou sezonu? Starší dorost se chtěl po sestupu okamžitě vrátit do divize, což se nakonec nepovedlo…

Upřímně, na ambice směrem pro příští sezonu ještě nepřišla řeč.

...ale ve vašich předchozích angažmá jste hrál s týmy vždy o čelo tabulky…

Na všech místech, kde jsem trénoval, jsme hráli vždycky o postup a chtěl bych hrát o první místo i s Bedřichovem. Mám ale k soutěži respekt, protože ji neznám a ještě jsem se neseznámil ani s kádrem. Proto i pro mě bude začátek neznámou. Proto bych nechtěl dělat nějaké velké soudy a vykřikovat postupové ambice, ale nahoře hrát chceme, Bedřichov si to zaslouží.

Když už byla řeč o vašich předchozích působištích, vždycky jste působil u seniorských týmů, jak moc velká změna to bude, když povedete poprvé mládežnický mančaft?

Pravdou je, že ať už jsem trénoval první tým Kostelce nebo Luk nad Jihlavou, tak pro mě Bedřichov byl soupeř, naposledy jsme se potkali v postupové sezoně Bedřichova. V minulosti jsem ještě trénoval přípravku, ale jinak je to opravdu poprvé. Těším se na to.

Jak ve svých očích vidíte fotbalový oddíl poté, co jste součástí organizace pár desítek hodin?

Bedřichov považuji za tygra nejen na Jihlavsku, ale na celé Vysočině, který by podle mě měl do několik let, co se týče výkonnostního fotbalu, být naprostým lídrem, a to ve všech kategoriích. Mládež se tu dělá velmi dobře. Je to vidět na postupech žáků do divize. Je tu špičkový dorost. Dá se na tom stavět, protože se bude kvalitně doplňovat kádr dospělých týmů v krajských soutěžích. Jsem přesvědčený, že u A-týmu I. A třída zdaleka není strop.

Jak bude vypadat příprava?

První trénink máme v plánu v pondělí 24. července. Během letního období i podzimu budeme trénovat třikrát týdně. Hned 30. července máme v plánu zápas proti Polné B (muži). Do prvního mistrovského utkání v soutěži máme v plánu odehrát tři až čtyři přípravné duely. Během nich si chceme tým nachystat tak, aby vstoupil správnou nohou do sezony.

O vás je známo, že si zakládáte na disciplíně a fyzické připravenosti. Změnilo vás nějak roční volno?

(směje se). Ne, ne. V tomhle ohledu se u mě nezměnilo vůbec nic. Bývalý trenér Petr Uličný jednou řekl, že trenér nejvíc na svých hráčích nenávidí to, co sám šidil. Vyžaduji maximální soubojový fotbal a maximální fyzickou kondici. Pak je tam ta nástavba v podobě technického fotbalu, kdy chci, aby hráči hráli s míčem rychle nahoru a útočně.

Jaký je to pocit, mít na sobě klubové tričko?

Zvláštní. Bedřichov byl pro mě vždy spíše rival. Hrával jsem tu od devadesátých let proti legendám bedřichovského fotbalu – Jambor, Kovačík, Melenovský… Dlouhé roky mě trénoval pan trenér a vynikající člověk pan Hospodka. Na Bedr jsem měl vždy blízko. Nedaleko bydlí moje teta a strýc a jako malý jsem se sem chodil pravidelně dívat na fotbal.

 

Vedení fotbalového oddílu TJ Sokol Bedřichov děkuje kouči Jiřímu Novickému za práci, kterou pro klub odvedl a přeje mu mnoho štěstí nejen do dalšího angažmá, ale také v osobním životě. 

Kouči, ať se ti daří, děkujeme!