Zemřel Josef Láznička. Brankář, co hrál s Kvašňákem za A-tým pražské Sparty

Autor: David Kratochvíl - Čtvrtek, 12. 2023, 20.46 hod.
Ve věku 75 let zemřel Josef Láznička z Jihlavy. Dlouholetý fotbalový trenér mládeže i A-týmu TJ Sokol Bedřichov skonal v úterý 10. října. Láznička působil jako trenér i v řadě jiných fotbalových klubů na Jihlavsku. Málokdo ale o něm ví, že v 70. letech minulého století hrál za první tým AC Sparta Praha. Jako brankář A-týmu kryl záda i legendárnímu Sparťanovi Andreji Kvašňákovi, který byl později vyhlášen jako Sparťan století.

S dnes už legendami Sparty zažil při mistrovských zápasech plné tribuny a podíval se i do ciziny. Například v rámci letního soustředění Sparty se s týmem na novou sezonu připravoval ve francouzském Nice nebo také v Bulharsku.

Ve Spartě Láznička působil už od dorosteneckých kategorií. Profesionální hráčskou kariéru zakončil později v dresu Mladé Boleslavi. Poté se vydal na trenérskou štaci. Fotbalově pod Lázničkovým vedením vyrůstal i současný místopředseda jihlavského fotbalového oddílu TJ Sokol Bedřichov Karel Jambor.

„Moc nás všechny mrzí, že jsme nikdo napříč naším klubem nevěděli, s jakou legendou máme tu čest pracovat a denně se potkávat. Jen to ale odráží osobnost pana Lázničky, tak, jak si ho pamatuji už jako dítě. Byl to neuvěřitelně skromný a pokorný chlap, který toho ale fotbalově dokázal tolik, že nám to vyrazilo dech,“ vzpomíná Jambor.

„Kdo z nás si může říct, že nastupoval vedle Sparťana století Kvašňáka a dalších legend české kopané,“ smeká pomyslný klobouk Jambor. Poslední rozloučení s Lázničkou se koná v pondělí 16. října ve 13 hodin v obřadní síni jihlavského krematoria.

Celé rodině Josefa Lázničky vyjadřujeme hlubokou soustrast. Čest Vaší památce, pane Lázničko!